Om goed te kunnen communiceren is luisteren en elkaars visie begrijpen belangrijk. Mijn rol als facilitator is te zorgen dat alle deelnemers het woord krijgen, soms omdat ze wat te zeggen hebben, soms omdat ik vanuit mijn provocatieve rol weet en zie dat het goed is voor het proces in het bereiken van het gespreksdoel.

 

De 15 meest succesvolle facilitator opdrachtthema's zijn:

begeleiden van besluitvorming, verantwoordelijkheid en commitment aanwakkeren, praktische visie vorming, communicatie: hoor en wederhoor, innovatie processen en creativiteit stimuleren, betrokkenheid faciliteren, sfeer maken en bewaken, vertrouwen creëren om gevoelens te uiten, verschillen mogelijk maken, vertrouwen vasthouden, vergadering faciliteren en vergaderen mogelijk maken, proces bewaken, taken en verantwoordelijkheden tussen sprekers en deelnemers managen, problemen benoemen en (helpen) oplossen, doelstellingen bepalen en behalen. Goede gesprekken faciliteren dus.

 

Het is een kunst om goed met elkaar om te gaan. Het is dan ook heel normaal om een facilitator te vragen een goed gesprek te begeleiden. Van bloemen honing maken wil je toch in ieder gesprek?